DONATE
Sightsavers blog

12 tips to make health programmes inclusive for people with disabilities

Andrea Pregel, June 2019

Sightsavers hosted a recent workshop focusing on practical approaches to disability inclusion in healthcare, as part of CORE Group’s Global health practitioner conference in the US state of Maryland.

The workshop aimed to identify common barriers experienced by non-governmental organisations and other agencies in including people with disabilities in their health programmes, and practical solutions to overcome these barriers.

During the workshop, I presented Sightsavers’ approach to inclusive health programming, explaining some of the work we’re doing in in South Asia and East Africa and providing an overview of Sightsavers’ inclusive health toolkit.

Workshop participants were able to interact with the panellists and other attendees to share their experiences and explore topics that emerged during the presentations. As a result, participants generated 12 recommendations to make health programmes more inclusive for people with disabilities.

About the workshop

The workshop was organised in collaboration with Humanity & Inclusion, Catholic Relief Services, Light for the World and the National Forum of Women with Disabilities of Pakistan. The participants included representatives from mainstream health organisations, universities and agencies working on disability inclusion.

A close-up of a page from a dictionary, showing the definition of the word 'dictionary'.

1. Clearly define disability and inclusive health

Problem: Lack of understanding about disability and inclusive health within an organisation can generate confusion, reduce confidence and hinder progress.

Solution: Promote a shared understanding of disability based on the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities, and ensure your health programming follows the commitment to universal health coverage included in the Sustainable Development Goals.

A man in a suit giving a thumbs up.

2. Get senior managers on board

Problem: If senior managers don’t commit to investing in healthcare for everyone, it will hamper the entire organisation’s progress around disability-inclusive health programming.

Solution: Encourage senior managers to commit by giving them the chance to learn more about disability and health for all, identifying potential opportunities and making a case for investing in disability-inclusive health programming.

A thought bubble drawn on a chalk board, with a lightbulb positioned inside it.

3. Develop your skills, knowledge and resources

Problem: If your organisation lacks technical skills and resources on disability and inclusive health programming, you will not be able to design and deliver quality programmes.

Solution: Provide training for staff, recruit or appoint inclusion ‘champions’, and encourage collaboration with disabled people’s organisations and other groups working on disability inclusion.

A piggy bank with coins scattered about.

4. Set aside budget for disability inclusion

Problem: If you don’t allocate adequate financial resources to promote disability inclusion, people with disabilities will be left out of health programmes.

Solution: When developing a health programme, budget for disability inclusion from the design stage, including costs for data, capacity building and engaging with disabled people’s organisations. Whenever possible, make sure disability inclusion is part of existing processes.

A white arrow symbol painted on a blue wall, pointing to the right.

5. Improve accessibility of health infrastructure

Problem: If health facilities are not accessible, people with physical, sensory, intellectual, psychosocial or other impairments may be excluded from healthcare.

Solution: Work with disabled people’s organisations to carry out accessibility audits, and renovate the infrastructure to make health facilities more accessible, following universal design principles.

A man using a piece of chalk to point at a blackboard, which shows the text 'E=MC squared'.

6. Train health workers

Problem: If health staff and community health workers don’t have adequate knowledge, skills and attitudes about disability, they may find it hard to interact with people with disabilities, who may feel excluded or unwelcome.

Solution: Collaborate with disabled people’s organisations and disability-specific organisations to provide training for health staff and community health workers so they can develop their skills and knowledge.

A close-up of two people's hands clasped together.

7. Tackle stigma and discrimination in the community

Problem: Prejudice, stereotypes, stigma and negative attitudes within families and communities may prevent people with disabilities from seeking health treatment.

Solution: Engage with disabled people’s organisation and other community groups, and encourage people with disabilities to help design and implement social and behaviour change communication.

An illuminated sign showing a green 'i' symbol to denote information.

8. Make sure everyone has access to health information

Problem: If communication materials and approaches are not available in accessible formats and health awareness campaigns are not inclusive, people with disabilities may not be able to get the health information they need.

Solution: Develop information materials and communication approaches in a variety of accessible formats, such as audio, written, visual, sign language and braille, and ensure that activities such as health awareness camps specifically include people with disabilities.

Two people holding up signs with tick marks on them.

9. Include people with disabilities in decision-making

Problem: When people with disabilities and their representative organisations are left out of decision-making, their needs, challenges, strengths and aspirations may be overlooked and ignored, increasing exclusion and discrimination.

Solution: Ensure people with disabilities and members of disabled people’s organisations are involved when designing health programmes, and help them to engage with mainstream organisations, networks and platforms. Remember the motto of the disability movement: “Nothing about us without us.”

A close-up of a colourful abacus.

10. Collect and analyse disability data

Problem: When people are not counted, they don’t count. If disability is not included in monitoring and evaluation, and disability data is not collected using internationally recognised, comparable tools, it’s impossible to track how many people with disabilities are able to access health services, and how satisfied they are with these services.

Solution: Make sure disability is included in your monitoring and evaluation plan. Conduct focus group discussions and other qualitative consultations with people with disabilities, and use recognised tools to collect and analyse data disaggregated by disability, such as the Washington Group Short Set of questions.

A close-up of people placing their hands on top of one another.

11. Think about other social factors

Problem: People with disabilities are not a homogeneous group. People with specific impairments (such as Deaf people and those with intellectual disabilities) often experience more complex societal barriers compared to other people with disabilities. Similarly, women and girls with disabilities are exposed to more barriers and a higher risk of abuse compared with men and boys with disabilities. Other factors, such as ethnicity, religion, gender identity, sexual orientation, migratory status or nomadic lifestyle, can compound this discrimination, limiting people’s chances to access healthcare.

Solution: Collaborate with disabled people’s organisations and groups that focus on specific impairments (such as Deaf organisations and self-advocacy groups for people with intellectual disabilities), as well as organisations for women with disabilities and other relevant groups that work with marginalised populations. Adopt a twin-track approach: make all your services inclusive, and target the most marginalised people.

A bright orange megaphone.

12. Advocate for disability inclusion in healthcare

Problem: If governments, donors and other decision makers don’t think about disability inclusion and inclusive health, people with disabilities will continue to be left out of healthcare and development initiatives.

Solution: Collaborate with disabled people’s organisations to identify the main priorities, such as providing financial resources, establishing health insurance schemes, and collecting disability data, and help them to develop and implement advocacy plans.

Get in touch and share your tips!

Were these recommendations useful? Do you have tips you’d like to share? Are you interested in collaborating to make your health programmes more inclusive? Get in touch and share your thoughts: email [email protected], and watch our video below to learn more about Sightsavers’ inclusive health work.

Author


Andrea Pregel.Andrea Pregel.
Andrea is Sightsavers’ Programme Advisor for Social Inclusion and Disability, based in the UK office.

Want to read more about our work?

Sightsavers and inclusive health

Latest blogs

View over the shoulder of a young woman who is reading a braille document with her hands.
Sightsavers blog

What’s so great about the Marrakesh Treaty?

Worldwide, only 1-7 per cent of published works are available in accessible formats, partly because of copyright law restrictions. This is often referred to as the ‘book famine’.

A man has his eyes checked at a screening camp in Kasungu, Malawi
Sightsavers blog

Treating hard-to-reach people: what we’ve learned from CATCH

The Coordinated Approach to Community Health programme, which finished in March 2019, has restored the sight of more than 21,000 people and generated a wealth of knowledge.

Moses Chege, May 2019
Gertrude Oforiwa Fefoame smiling, holding up a placard reading '#EqualUN for an equal world'.
Sightsavers blog

An insider’s guide to the UN disability committee

UN disability committee member Gertrude Oforiwa Fefoame talks about her first official committee meeting and gives an insight into how the UN system works.

Learn about our work to save sight